Om oss

Vilja Center har funnits sedan 2010 och ägs av Melinda Hartner och drivs av Melinda och Joakim Dernebo. 

Om Melinda
Djur har varit min passion så länge jag kan minnas. Jag har alltid stått på djurens sida och strävar ständigt efter att utvecklas för att bli ännu bättre för dem. Framför alla utbildningar, så är det mina djur som lärt mig allra mest. Alla utmaningar jag har fått har gett mig en kunskap man inte kan läsa sig till, utan bara kan få genom att uppleva den.

Helheten är viktig för mig inom mitt arbete med hundar. Hälsa, kropp och sinne - allt måste vara i balans för ett optimalt välmående. Jag är certifierad Shadowinstruktör hos Gyllerboda Hundcenter. I Shadowfilosofin ligger fokus på att ha en sund relation med sin hund, ha ett naturligt, värdigt och tryggt ledarskap, samt att se saker ur hundens perspektiv. Med rätt verktyg kan man kommunicera med hunden på hundens språk, vilket ger en ömsesidig respekt och en stabil grund.

Jag är utbildad hundfysioterapeut sedan många år tillbaka och det hjälper mig att se om det finns några fysiska smärtor eller obalanser i kroppen som stör. Jag håller just på att utbilda mig till Hundakupunktör också. Kost och hälsa är ett annat ämne som varit ett stort intresse under många år. De sista åren har jag djupdykt i ämnet - näringslära och naturlig kost för hundar och katter. Under flera års tid arbetade jag med att hjälpa till att producera och framställa naturligt färskfoder till hundar och under den tiden lärde jag med massor om vikten av och fördelarna med en naturlig kost, för att ge hunden ett friskt och hälsosamt liv.

Jag är certifierad EAGALA-terapeut, vilket innebär att jag har utbildning i att coacha och hjälpa människor. EAGALA är en av de största organisationerna i världen som utbildar inom hästunderstödd terapi och utveckling. Jag är också utbildad inom autism och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, hos Pedagogiskt Perspektiv och Enigma Education.

Jag brinner för att coacha människor och tror på att alla har ett naturligt ledarskap inom sig och att man egentligen har alla svar man behöver. Ibland behöver man bara lite hjälp på vägen för att nå dem. Mitt mål är att hjälpa dig nå dina mål. Allt går - bara man har viljan!

Om Joakim
Mitt djurintresse har alltid varit stort, de senaste 15 åren har dock mitt fokus legat på hundar. Under dessa år har jag haft nöjet att leva med en mängd olika raser och en flock på ca 4-6 hundar. Det har funnits alltifrån schäfer, bordercollie, olika terriers till leonberger och vinthundar. Detta har gett mig ett stort intresse för att studera hundars beteende och relationen mellan hund - hund och hund - människa.

Under flera år låg mitt fokus på inlärning och hundträning, allt ifrån spår och  kantarellsök till agility och cirkuskonster. Där använde jag mig mycket av klicker och belöningar. Jag har även tävlat en del, bland annat i agility. Trots att jag fick en hel del positiva resultat i min träning så började jag att ifrågasätta min roll i min och min hunds relation i vardagen. Jag började söka efter andra vägar att kommunicera på och började förstå hur viktig min roll och mitt beteende var för att påverka hunden. Skulle det ens vara möjligt att kommunicera med hunden utan massa externa hjälpmedel?

Detta ledde mig in på ett "nytt" sätt att tänka kring hund, där ledarskap och ett mer naturligt förhållningssätt hamnade i fokus och inte som tidigare bara belöningsträning. Efter några år hamnade jag på Gyllerboda Hundcenter där jag fick många av mina tankar och funderingar bekräftade. Efter det föll alla pusselbitar på plats kring ett förhållningssätt där ledarskap, trygghet och balans är viktiga ledord.

Min utbildning har jag dels skaffat mig genom många år av självstudier av vetenskaplig litteratur inom hundens etologi och fysiologi.  Jag har gått en 1-årig etologiutbildning på Hundcampus och en instruktörsutbildning och en utbildning fokuserad på "problemhundar" genom Hundutbildningsgruppen.  Jag är även certifierad Shadowinstruktör genom Gyllerboda Hundcenter. Jag har jobbat extra som hundskötare åt ett vakthundsbolag. Där assisterade jag bland annat vid diverse tjänstehundsträning, såsom sök, spår och skyddsdressyr.

Idag har jag lämnat det mesta av träningsbiten bakom mig och fokuserar mest på relation och kommunikation. Det är här min passion ligger och jag drivs av att hjälpa hundar och hundägare till en harmonisk tillvaro.

Välkomna till Vilja Center!